Pandemi ve Çalışan Deneyimi Yönetimi

Article Image
Pandemi süreciyle birlikte her şey gibi çalışan deneyimi yönetimi de büyük ölçüde değişti çünkü çalışanların personaları değişti. Öncelikleri, çalıştığı kurumdan beklentileri değişti. Pandemi sürecinden önce yapılan bir çalışan memnuniyeti anketinin sonuçlarını kullanarak bu süreçte bir çalışan deneyimi çalışması yapmak doğru sonuç getirmeyecektir. Bu da işverenin personaları ve deneyim yolculuğu haritalarının tekrar belirlemesine yol açtı.

Çalışan Beklentileri Değişti
Pandemi sürecinde yepyeni personalar ortaya çıktı. Ebeveynler, kronik sağlık sorunu olanlar, dijitale mesafeli olanlar, sürekli kaygılı olanlar gibi. Bu durum da çalışan deneyimini etkileyen anahtar kelimeler değişti. Tavizsiz sağlık, güçlü iletişim, kendini güvende hissetme, iş sürekliliği, dijital iş modellerini geçişte uyum ve destek gibi konular çalışan deneyimi etkileyen öncelikle faktörler arasında. Bu süreç birçok şirkette yan hakların değişmesine bile neden oldu. Örneğin; yemek kartı, benzin desteği, araç desteği yeni dönemde ne kadar anlamlı? Onun yerine şirketlerin evden çalışma döneminde ergonomik mobilyalar veya teknolojik destekte bulunması daha mı anlamlı olurdu? Tüm bu süreç çalışan deneyiminin artık birey deneyimine yoğunlaşmasına neden olacak.

Deneyimleme Zamanı ve Mekanı Değişti
Deneyim alanı yani çalışma mekânı daraldı, zamanı uzadı. Evden çalışılan dönemde evde olunduğu için mesai saatleri genişledi. Çalışan deneyiminin ofis ortamından, iş arkadaşlarıyla fiziksel temastan uzak gerçekleştiği bir dönemde çalışan deneyimi de değişti.

Deneyimleme Şekli Değişti
Çalışanların iş yaşamını deneyimleme şekilleri de değişti. Sadece evden çalışma özelinde değil ofise giden çalışanlar bile iş hayatını farklı şekillerde deneyimliyor. Yüzlerinde maske, aynı binada olsalar bile toplantılar mesafeli hatta çoğu zaman online gerçekleşiyor. Bu sağlıklı olsa da insani teması azalttığı için bireyi yalnızlaştırıyor ve burada farklı sosyalleşme alanları yaratmak gerekiyor.

Çalışan Deneyimini İyi Yönetmek İçin Neler Yapılmalıdır?
  • Belirsizlik döneminde güçlü, sakin, tutarlı bir işveren kimliği yaratmak gerekiyor. Çalışanlar şirketlerinden sahiplenme bekliyor.
  • Bu sahiplenmeyi çalışanları sağlık, kariyer ve ekonomik anlamda kaygılarını gidermeleri için yanlarında olarak göstermek gerekiyor.
  • Çalışan sağlığına sadece pandemiden kaynaklı tedbirler ile değil bütüncül bir bakış açısıyla ele almak gerekiyor. Bu dönemde Wellness odaklı çalışmalar büyük ölçüde önem kazandı. Çalışanları hem fiziksel hem de psikolojik anlamda desteklemek gerekiyor.
  • Yeni çalışma döneminde teknolojik geçişte zorlanan çalışanların yanında olmak gerekiyor. Zoom ve Teams gibi programlar hakkında öğretici çalışmalar...
  • Çalışanlarla sürekli iletişim halinde kalmak gerekiyor ancak bunun da bir ölçüsü olması gerekiyor. Çalışanların kendilerini yalnız hissetmemeleri için farklı dijital etkileşim ortamları yaratılması gerekiyor. Örneğin biz online oyun turnuvası gerçekleştirdik.